Ακράτεια ούρων

Τι είναι ακράτεια ούρων ;

Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων.
Αν και είναι μια κατάσταση που προσβάλλει όλες τίς ηλικίες με αυξημένη επίπτωση στίς μεγαλύτερες, παρόλα αυτά το πρόβλημα του ελέγχου της κύστης δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη που έρχεται με την γήρανση.
Είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Τί προβλήματα δημιουργεί η ακράτεια ούρων?

Η ακράτεια ούρων δεν είναι αρρώστεια αλλά κατάσταση –σύμπτωμα που δημιουργεί σοβαρά υγειονομικά, οικογενειακά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα. Ο πάσχων αισθάνεται ντροπή, ενοχές, χαμηλή αυτοπεποίθεση, μειώνει την σεξουαλική δραστηριότητα, καταλήγει με κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Η οικογενειακή ζωή διαταράσσεται, η οικονομική επιβάρυνση σε βοηθήματα ακράτειας (πάνες) είναι σημαντική.
Και ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό 70-80 % από αυτούς που ζητούν βοήθεια βοηθούνται σημαντικά μόνο το 30% ζητά βοήθεια. Και αυτό κυρίως απο ντροπή και άγνοια.

Πόσο συχνή είναι η ακράτεια ούρων ?

Η ακράτεια ούρων υπάρχει σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλλα αν και η συχνότητα στις γυναίκες είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυξάνεται αρκετά μετά την ηλικία των 40 και ιδιαίτερα στίς γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό σε ποσοστό περίπου 25% μέχρι τα 60. Μετά τα 70 έτη τα ποσοστά ανεβαίνουν και φθάνουν περίπου στα 40% στις γυναίκες που ζούν σε ιδρύματα.

Πως γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων?

Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται απο τον ειδικό ουρολόγο.

Το ιστορικό βοηθάει σημαντικά στην διάγνωση –κατάταξη της ακράτειας των ούρων. Ο χρόνος έναρξης του προβλήματος, ο τρόπος απώλειας των ούρων, άλλες διαταραχές στην ούρηση ως επίσης η διάρκεια των συμπτωμάτων δίνει στον ειδικό χρήσιμες πληροφορίες. Εγκυμοσύνες-τοκετοί, εγχειρήσεις, τραυματισμοί, φάρμακα , νευρολογικές παθήσεις σημειώνονται ιδιαίτερα. Ενα ειδικό ερωτηματολόγιο συνδυασμένο με ένα ημερολόγιο ούρησης για 3 συνεχόμενες μέρες που περιλαμβάνει τον αριθμό των ουρήσεων και τις ποσότητες ούρων τις ποσότητες καταναλωθέντων υγρών τις ξαφνικές απώλειες προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Η βαρύτητα της ακράτειας υπολογίζεται απο τα μέτρα προστασίας που χρησιμοποιούνται (αριθμός απο πάνες).

Διαγνωστικός έλεγχος

Η γενική ούρων και η ουροκαλλιέργεια αφ’ ενός αποκλείει την ουρολοίμωξη σαν αιτία ενώ από την άλλη μπορεί να δείξει στοιχεία όπως παρουσία αίματος που θα μας κάνει να αναζητήσουμε και άλλες παθολογίες που πιθανά να ευθύνονται για την ακράτεια.
Η κλινική εξέταση είναι σημαντική στην ακράτεια και δείχνει παρουσία η μη κυστεορθοκήλης, υπερκινητικότητα ουρήθρας, χαλάρωση του πυελικού εδάφους κλπ.
Το υπερηχογράφημα δίνει πληροφορίες αναφορικά με την ανατομία τής κύστης καθώς και την παρουσία αλλης παθολογίας όπως λίθων , θηλωμάτων, ξένων σωμάτων εντός της κύστης.

Ο ακρογωνιαίος λίθος στην διάγνωση της ακράτειας είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Τί είναι ουροδυναμικός έλεγχος?

Είναι πιο ειδική και σημαντική εξέταση για την διάγνωση του είδους της ακράτειας.
Είναι μια λειτουργική δοκιμασία της κύστης και των σφικτήρων που μας δείχνει πως λειτουργούν καθώς και τι δυσλειτουργεί την στιγμή της ακράτειας η της απώλειας ούρων.

Αιτίες ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι διαφορετικές και αυτές καθορίζουν και τα είδη της ακράτειας. Με βάση το υπόβαθρο που προκαλεί την απώλεια ούρων χωρίζεται στις εξής κατηγορίες που έχουν διαφορετική αιτία και διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

1.Γνήσια ακράτεια προσπάθειας

Είναι η απώλεια ούρων στη προσπάθεια να κάνουμε κάτι. Οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως ο βήχας το πτάρνισμα, το γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο η η ανόρθωση από μια καρέκλα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια ούρων. Στην ακράτεια προσπάθειας δεν υπάρχει επιθυμία για ούρηση. Εδώ η απώλεια ούρων συμβαίνει γιατί ο σφικτήρας της ουρήθρας είναι εξασθενημένος η δεν έχει καλή υποστήριξη και δεν μπορεί να αντέξει την πίεση που δημιουργεί μέσα στην ουροδόχο κύστη η προσπάθεια να κάνουμε κάτι, ο βήχας, το πτάρνισμα, το σήκωμα βάρους με αποτέλεσμα την απώλεια ούρων που διαρκεί συνήθως όσο διαρκεί η προσπάθεια

  • Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων στην προσπάθεια?

  • Οτιδήποτε προκαλεί βλάβη στον μύ η τα νεύρα του σφικτήρα η στα υποστηρίγματά του προδιαθέτει σε ακράτεια ούρων. Επίσης οτιδήποτε αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία).
  • *Εγκυμοσύνη και τοκετός.

  • Με την εγκυμοσύνη λόγο του βάρους του εμβρύου ταλαιπωρείται το πυελικό έδαφος και συνεπώς ο σφικτηριακός μηχανισμός για μεγάλο διάστημα. Με τον τοκετό προστίθεται ο τραυματισμός μυών και νεύρων του πυελικού εδάφους και συνεπώς του σφικτήρα.
  • *Εμηνόπαυση.

  • Πολλές γυναίκες με μικρή ακράτεια ούρων βιώνουν δραματική επιδείνωση με την έλευση της εμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει γιατί με τις ορμονικές αλλαγές που την συνοδεύουν ατροφούν μύες και βλενογόνοι της ουρήθρας πού συμβάλλουν στην εγκράτεια των ούρων.
  • *Βλάβη του σφικτήρα.

  • Αυτή συμβαίνει συνήθως στην διάρκεια χειρουργικών επέμβασεων στην περιοχή τής πυέλου όπως ριζική προστατεκτομή, ριζική υστερεκτομή, προσθία κολποραφία, επεμβάσεις για πρόπτωση πυελικών οργάνων η του εντέρου. Σε αυτές έχουμε τραυματισμό του σφικτήρα η των νεύρων του με αποτέλεσμα ακράτεια στην προσπάθεια.
    –Διάφορες νευρολογικές παθήσεις που συνοδεύονται απο εκφυλισμό των περιφερικών νεύρων εξασθενούν τον σφικτήρα με αποτέλεσμα ακράτεια ούρων.
    Στους άνδρες η ακράτεια αυτή είναι ιατρογενής και οφείλεται σε επεμβάσεις για υπερπλασία η καρκίνο του προστάτη.

Θεραπεία ακράτειας στην προσπάθεια

α.Φυσικοθεραπεία.

Σε μικρού βαθμού ακράτειες ειδικές ασκήσεις (ασκήσεις KEGEL) ενδυναμώνουν το πυελικό εδαφος, προσφέροντας καλύτερη υποστήριξη στον σφικτήρα με αποτέλεσμα βελτίωση σε σημαντικό βαθμό στην ακράτεια. Σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι η εκτέλεση των ασκήσεων σωστά και τακτικά για διατήρηση του αποτελέσματος.

β.Χειρουργική αποκατάσταση

Πολλές επεμβάσεις έχουν εφαρμοστεί για διόρθωση της ακράτειας ούρων στην προσπάθεια.
Σήμερα η πλέον διαδεδομένη με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (μεγαλύτερα απο 90%) και αντοχή στον χρόνο είναι τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης κάτω απο την ουρήθρα. Με την τοποθέτηση δημιουργείται στήριξη της ουρήθρας και του σφικτήρα και διορθώνεται η ακράτεια. Η ταινία είναι απο συνθετικό η βιολογικό υλικό. Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα στην διόρθωση της ακράτειας, η μικρή διάρκεια, ο ελάχιστος τραυματισμός, η ελάχιστη νοσηλεία, η γρήγορη επάνοδος στην δραστηριότητα, οι ελάχιστες επιπλοκές.
Επιπλοκές της επέμβασης είναι κυρίως η διάβρωση της ταινίας προς τον κόλπο η την ουρήθρα.

  • 2.Επιτακτική ακράτεια

  • Στό είδος αυτό της ακράτειας ούρων η απώλεια ούρων συνοδεύεται απο ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν δύναται να αναβληθεί και συνοδεύεται από απώλεια στο δρόμο για την τουαλέτα.
  • Που οφείλεται η επιτακτική ακράτεια?

  • Η φυσιολογική λειτουργία της ουροδόχου κύστης είναι η προσωρινή αποθήκευση των ούρων που έρχονται από τους νεφρούς. Κανονικά η κύστη είναι ήρεμη και υπό τον απόλυτο ελεγχό μας. Οταν γεμίσει περίπου στα 250 κεκ μας ειδοποιεί και παραμένοντας ήρεμη περιμένει να βρούμε κατάλληλο τόπο και χρόνο για να την αδειάσουμε. Τότε με την εντολή μας συσπάται και αδειάζει το περιεχόμενο της.
    Στην περίπτωση της επιτακτικής ακράτειας το πρόβλημα είναι οτι η κύστη ακόμα και χωρίς σημαντικό περιεχόμενο ούρων δημιουργεί από μόνη της ακούσιες, ισχυρές μη αναστελλόμενες συσπάσεις που συνοδεύονται απο έντονη έπειξη για ούρηση οι οποίες υπερνικούν την αντίσταση του σφικτήρα με αποτέλεσμα ακράτεια στον δρόμο για την τουαλέτα. Ο ίδιος μηχανισμός φέρνει συχνή ούρηση την ημέρα και την νύκτα με μικρές συνήθως ποσότητες. Η πάθηση λέγεται υπερδραστήρια κύστη.
  • Πού οφείλεται η υπερδραστήρια κύστη?

  • Η υπερδραστηριότητα της κύστης είναι κατά κανόνα άγνωστης προέλευσης και συμβαίνει σε όλες τίς ηλικίες. Όμως συμβαίνει πολύ συχνότερα στις μεγάλες και μικρές ηλικίες και καθ’ υπεροχή στο γυναικείο φύλλο.
    Απο τίς γνωστές αιτίες της υπερδραστήριας κύστης είναι απόφραξη της ουρήθρας είτε από στένωμα είτε από υπερπλασία προστάτη.
    Σε μερικές περιπτώσεις νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού προκαλούν και υπερδραστηριότητα της κύστης που ειδικά στις περιπτώσεις αυτές λέγεται υπεραντανακλαστική κύστη.
    Συνήθως όμως δεν υπάρχει σαφής αιτία και αποδίδεται σε διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων της κύστης και του πυελικού εδάφους.

Πως θεραπεύεται η επιτακτική ακράτεια?

Η θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας ειναι κυρίως φαρμακευτική. Ειδικά φάρμακα σταματούν τίς συσπάσεις της κύστης διορθώνοντας την ακράτεια και την συχνουρία. Η αποτελεσματικότητα τους είναι στο 70% των πασχόντων. Συνηθισμένες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι η ξηροστομία και η δυσκοιλιότητα.
Η φυσικοθεραπεία έχει και εδώ θέση. Με την τεχνική της βιοανάδρασης ο πάσχων εκπαιδεύεται στον χειρισμό του σφικτήρα του κατάλληλα στίς συσπάσεις αυτές.
Η ηλεκτροδιέγερση προσφέρει βοήθεια σε ενα σημαντικό ποσοστό.
Ενέσεις που παραλύουν την κύστη (Botox) βοηθούν αλλά χρειάζονται επανάληψη τακτικά.

3.Μικτή ακράτεια είναι ο συνδυασμός της γνήσιας και της επιτακτικής ακράτειας

4.Η ακράτεια από υπερπλήρωση . Χαρακτηρίζεται από συχνή μικρή σταθερή απώλεια. Η ούρηση γίνεται με αδύνατη ροή και η κύστη δεν αδειάζει ποτέ. Αυτό οφείλεται συνήθως σε νευρολογικά αίτια και σχετίζεται με παράλυση του μύ της κύστης που χάνει την ικανότητα να συσπάται για αδειάζει την κύστη. Στόν άνδρα συμβαίνει σε παραμελημένες περιπτώσεις υπερπλασίας προστάτη.

5.Ακράτεια ούρων κατά την σεξουαλική επαφή

Είναι η απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του sex. Ανάλογα με τον τρόπο απώλειας μπορεί να υποδηλώνει ακράτεια προσπάθειας, υπερδραστήρια κύστη η δυσλειτουργία του σφικτηριακού μηχανισμού.

Σημαντικό μήνυμα: Μην ντρέπεστε! Η ακράτεια ούρων αποσχολεί πολλούς ανθρώπους αλλά σήμερα αντιμετωπίζεται και βοηθιέται σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Ζητήστε βοήθεια στον ουρολόγο σας.

https://www.youtube.com/watch?v=-WWcA-1m8Vk