Τι είναι η κυστεοσκόπηση?

Η κυστεοσκόπηση είναι ο έλεγχος του εσωτερικού της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας. Είναι μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση κατά την οποία ο ουρολόγος εισάγοντας δια της ουρήθρας ένα ειδικό όργανο το κυστεοσκόπιο ελέγχει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

Το κυστεοσκόπιο έχει στην στο εξωτερικό άκρο προσαρμοσμένη κάμερα για καταγραφή των ευρημάτων της εξέτασης. Επίσης έχει κανάλι για μεταφορά του φωτός μέσα στην κύστη κανάλι για λήψη της εικόνας η video καθώς και κανάλια για είσοδο υγρού που θα γεμίσει την ουροδόχο κύστη για να μπορεί να ελεγχθεί και κανάλι για είσοδο λεπτών εργαλείων για βιοψία η αφαίρεση καθετήρων pig-tail.

Υπάρχουν δύο ειδών κυστεοσκόπια. Τα άκαμπτα και τα εύκαμπτα.

Τα άκαμπτα που είναι σκληρά και διαφόρων μεγεθών και τα εύκαμπτα που είναι λεπτά ευαίσθητα και παρακολουθούν τις φυσιολογικές καμπές της ουρήθρας και βλέπουν το εσωτερικό της κύστης χωρίς πολλούς χειρισμούς. Τα εύκαμπτα είναι καλύτερα ανεκτά και δεν προκαλούν πόνο η ιδιαίτερη δυσφορία στον ασθενή.

Πότε πρέπει να γίνει  η κυστεοσκόπηση?

  1. Σε περιπτώσεις διερεύνησης αιματουρίας μικροσκοπικής η μακροσκοπικής.
  2. Διερεύνηση συχνών και υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων που δεν υπακούουν στην θεραπεία
  3. Παρακολούθηση ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο ουροδόχου κύστης για έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής
  4. Έλεγχο αποφρακτικών συμπτωμάτων η αποφρακτικής ουροροομετρίας για διερεύνηση της αιτίας της απόφραξης (πχ στένωμα ουρήθρας, υπερπλασία προστάτη)
  5. Έλεγχο μη ειδικών συμπτωμάτων όπως επώδυνη ούρηση, ακράτεια ούρων, επιτακτικότητα, η συχνουρία κλπ.
  6. Έλεγχο σε παθολογικά η ύποπτα ευρήματα από το υπερηχογράφημα η την κυτταρολογική εξέταση ούρων.

Ταυτόχρονα με την κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει *Καυτηριασμός αγγείου για έλεγχο αιμορραγίας

*Τοποθέτηση η αφαίρεση υπάρχοντος ουρητηρικού καθετήρα pig tail

*Λήψη βιοψίας από ύποπτη περιοχή

*Αφαίρεση μικρών λίθων η μικρών ξένων σωμάτων

Χρειάζεται προετοιμασία η κυστεοσκόπηση?

Ο ουρολόγος που θα κάνει την κυστεοσκόπηση εκτός από το γενικό ιστορικό που παίρνει δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τυχόν λήψη αντιπηκτικών για άλλες παθήσεις καθώς και την ύπαρξης αλλεργίας σε φάρμακα η σε αναισθητικές ουσίες όπως η ξυλοκαίνη.

Συνήθως συστήνεται λήψη κάποιου απλού αντιβιοτικού προληπτικά 2-4 ώρες πριν την εξέταση.

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία η υπό γενική αναισθησία.

Στις περιπτώσεις τοπικής αναισθησίας δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία εκτός αυτής που προαναφέρθηκε.

Σε περιπτώσεις γενικής αναισθησίας απαιτείται ο έλεγχος που γίνεται σε περιπτώσεις μικρών επεμβάσεων (γενική αίματος, ουρία, σάκχαρο, γενική ούρων, Α/α θώρακος ΗΚΓ). Επίσης απαιτείται νηστεία 6-8 ώρες πριν την εξέταση.

Πώς γίνεται η κυστεοσκόπηση?

Αφού γίνει καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων με αντισηπτικό διάλυμα σε περιπτώσεις τοπικής αναισθησίας εισάγεται τοπικό αναισθητικό στην ουρήθρα και δίνεται χρόνος να δράσει συνήθως 5-10 λεπτά.

Ακολούθως ο ουρολόγος εισάγει το κυστεοσκόπιο υπό άμεση όραση ελέγχοντας την ουρήθρα για τυχόν στενώματα, φλεγμονές, υπερπλασία προστάτη στην ουροδόχο κύστη. Ακολούθως γεμίζει την ουροδόχο κύστη με φυσιολογικό ορό για να διαταθεί και να ελεγχθεί λεπτομερώς. Στην συνέχεια μεθοδικά με λεπτές κινήσεις ελέγχει όλη τη  ουροδόχο κύστη. Η εξέταση βιντεοσκοπείται έτσι ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να την αναπαράγει.

Συχνά υπάρχει στους ασθενείς υπό τοπική αναισθησία αίσθηση επιθυμίας για ούρηση που είναι απολύτως φυσιολογική .

Πονάει η κυστεοσκόπηση υπό τοπική αναισθησία?

Οι γυναίκες κανονικά δεν ενοχλούνται καθόλου από έναν έμπειρο εξεταστή εκτός αν υπάρχει στένωση στην ουρήθρα είτε στο έξω στόμιο είτε στην μεσότητα γεγονός εξαιρετικά σπάνιο.

Οι άνδρες με τα εύκαμπτα κυστεοσκόπια επίσης  και με επαρκή τοπική αναισθησία ενοχλούνται ελάχιστα έως καθόλου.

Έχει επιπλοκές η κυστεοσκόπηση?

Μετά την κυστεοσκόπηση και για τις επόμενες ώρες συνήθως υπάρχει ιδιαίτερα στους άνδρες ένα αίσθημα δυσφορίας, ήπια συχνουρία με λίγο αίμα, καύσος η τσούξιμο στην ούρηση. Αυτά τα ενοχλήματα υποχωρούν βαθμιαία και συνήθως στις 24 ώρες εξαφανίζονται. Αν επιμείνουν η προστεθεί πυρετός σημαίνει ότι με την κυστεοσκόπηση έχουμε επιπλοκή με ουρολοίμωξη και θα χρειαστεί ειδική αντιβιοτική αγωγή. Η προληπτική αντιβιοτική αγωγή που συστήνεται ελαχιστοποιεί την πιθανότητα αυτή.

Αιματουρία μπορεί να συμβεί μετά από κυστεοσκόπηση άλλα όταν γίνεται σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι σπάνια.

Δυσκολία στην ούρηση μπορεί να παρουσιαστεί σε ασθενείς που έχουν ήδη αποφρακτική ούρηση και που με το οίδημα που συμβαίνει λόγο της εξέτασης αυτή επιδεινώνεται. Ο θεράπων ουρολόγος από την ουροροομέτρηση το γνωρίζει αυτό εκ των προτέρων και παίρνει τα κατάλληλα μέτρα.

Το αποτέλεσμα της κυστεοσκόπησης

Μετά την κυστεοσκόπηση ο ουρολόγος θα σας ενημερώσει για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Από αυτό θα εξαρτηθεί αν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες και ποιες είναι αυτές. Η εξέταση είναι διαθέσιμη σε βίντεο για παρακολούθηση.