Φίμωση

  • Τι ειναι η φίμωση?

Φίμωση είναι η στένωση της ακροποσθίας. (δηλαδή στενεύει  το δέρμα «το πετσάκι» που καλύπτει την βάλανο (το «κεφαλάκι») του πέους.

  • Τι προκαλεί την φίμωση?

 

Η φίμωση προκαλείται στους ενήλικες από επανειλημμένες φλεγμονές, υπερτροφικό λειχήνα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ. Στα παιδιά μπορεί να υπάρχει  από τότε που γεννιούνται.

 

  • Τι προκαλεί η φίμωση?

Αυτή η στένωση έχει σαν αποτέλεσμα την ατελή υγιεινή της βαλάνου, την δυσκολία στην ούρηση σε ακραίες περιπτώσεις και την δυσκολία στην σεξουαλική επαφή. Επιπλέον δε εγκυμονεί δε κινδύνους για ανάπτυξη νεοπλασίας εικ. 3 και καθιστά ευκολότερη την μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

  • Πώς θεραπεύεται η φίμωση?

Η θεραπεία συνίσταται σε μια απλή επέμβαση που λέγεται περιτομή.

 

 

Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται η ακροποσθία (το πετσάκι). Μετά την περιτομή η βάλανος είναι μόνιμα ακάλυπτη. Αυτό αρχικά επιφέρει μια μικρή ενόχληση λογω της απευθείας επαφλης με το εσώρουχο. Αυτή η  «ενόχληση» υποχωρεί και συνηθίζεται σύντομα.

 

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική η γενική αναισθησία (στα παιδιά). Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Το ζητούμενο στην μικρή αυτή επέμβαση δεν είναι μόνο η λύση του προβλήματος  αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Τι προετοιμασία χρειάζεται για την περιτομή?

Η προετοιμασία που χρειάζεται για την περιτομή είναι η συνήθισμένη για μικροεπεμβάσεις.

 

  • Υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση?

Κατά κανόνα όχι. Ενα μικρό ενόχλημα (τσούξιμο) και μόνο για λίγες ώρες υποχωρεί με ηπια παυσίπονα. Αυτό πού υπάρχει και επιμένει μερικές φορέςγια αρκετές μέρες ειναι η ευαισθησία της ακάλυπτης πλέον βαλάνου

 

  • Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών?

ΟΙ επιπλοκές της περιτομής ειναι σπάνιες και συνήθως αφορούν μικροαιματώματα και οίδημα εξαιτίας της τοπικής αναισθησίας τα οποία υποχωρούν τα επομενα λίγα 24 ωρα. Αιμοραγία μικρής έκτασης μπορεί να συμβεί  την νύχτα της επέμβασης λόγο της στύσης που συνήθως συμβαίνει και η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα και απλά.

 

  • Πότε μπορώ να εργαστώ μετά απο επέμβαση περιτομής?

Από την επομένη ημέρα αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος.

 

  • Πότε μπορώ να εχω σεξουαλική δραστηριότητα μετά απο την περιτομή?

Η επούλωση του τραύματος γίνεται επαρκώς στις δέκα πέντε μέρες περίπου οπότε αφού ο γιατρός ελέγξει και αποφανθεί για την πληρότητα της επούλωσης δίνεται η άδεια για επάνοδο στην κανονική δραστηριότητα.

 

 

  • Τι είναι η παραφίμωση?

Είναι όταν σε κατάσταση φίμωσης το στενό μέρος της ακροποσθίας αποκαλύψει την βάλανο αλλά δεν μπορεί να επανέλθει (να την  την  ξανακαλύψει).

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πόνο πρήξιμο , μελάνιασμα και χρειάζεται άμεση ουρολογική φροντίδα και χειρουργική αποκατάσταση γιατί διακόπτεται  η κυκλοφορία του αίματος στην βάλανο και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.