Βακτηριογενή ΣΜΝ

Μαλακό  έλκος

 

Αίτιο

Είναι αποκλειστικά σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον αιμόφιλο του Ducreyi ενα gram – μικρόβιο.

 

Πύλη εισόδου

Το μικρόβιο εισέρχεται στον οργανισμό από μικροτραυματισμούς της επιδερμίδας η των βλενογόνων κατα την σεξουαλική επαφή.

Ο χρόνος επώασης είναι 2-5 μέρες.

 

Συμπτωματολογία

Με την εκδήλωση της λοίμωξης εμφανίζονται πληγές επώδυνες μαλακές που αυτοενοφθαλμίζονται από το ενα σημείο στό άλλο. Το μέγεθος του έλκους κυμαίνεται απο 0,5- 5 εκ έχει σαφή όρια και είναι επώδυνο. Η βάση έχει γρίζο η κιτρινωπό χρώμα. Στους άνδρες εντοπίζεται στην βάλανο η στο σώμα του πέους ενω στις γυναίκες στα μικρά η τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στο περίνεο η στους μηρούς.

Ταυτόχρονα έχουμε διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων  στο 30 % των περιπτώσεων που είναι μαλθακοί και επώδυνοι.

 

Διάγνωση. Η καλλιέργεια δίνει την διάγνωση αλλά είναι δύσκολη γιατί το βακτήριο δεν ζεί στο περιβάλλον και πεθαίνει στις συνθήκες του εργστηρίου. Η διάγνωση είναι ευκολότερη με την τεχνική PCR.

Αν δεν θεραπευτεί κατάλληλα μπορεί να επιπλακεί με επιμόλυνση των βλαβών, με σχηματισμό αποστημάτων και συριγγίων.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται χρήση κατάλληλων αντιβιοτικών (σεφτριαξόνη, αζιθρομυκίνη, ερυθρομυκίνη.

 

Σύφιλις

Η σύφιλις είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα  που οφείλεται στην ωχρά σπειροχαίτη. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί απο την έγκυο μητέρα στο εμβρυο η στην γέννηση που έχει σαν αποτέλεσμα την συγγενή σύφιλη. Η λοίμωξη εχει 4 στάδια εξέλιξης

 

1ο στάδιο. (πρωτογενής)

Η αρχική μόλυνση γίνεται με την σεξουαλική επαφή μέσω μικροτραυματισμών στο δέρμα η τον βλενογόνο. Η επώαση διαρκεί 3-90 μέρες με μέσο όρο τις 20 μέρες. Τότε εμφανίζεται στο σημείο της επαφής μια αλλοίωση το λεγόμενο συφιλιδικό έλκος. Είναι ένα βαθύ σχετικά καθαρής βάσης και σαφών ορίων έλκος, ανώδυνο που ποικίλει σε μέγεθος. Αυτό εμφανίζεται  στη βάλανο η το σώμα του πέους στο εφήβαιο, στον πρωκτό, στο αιδοίο η στον κόλπο. Επτά με δέκα μέρες από την εμφάνιση του συφιλιδικού έλκους εμφανίζεται σύστοιχη λεμφαδενική διόγκωση. Το συφιλιδικό έλκος μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία 3-6 εβδομάδες  και κατόπιν επουλώνεται χωρίς βεβαίως να έχει θεραπευτεί η νόσος.

 

2ο στάδιο (δευτερογενής)

Εμφανίζεται τέσσερις με δέκα εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή και είναι γνωστή για τούς διαφορετικούς  τρόπους εμφάνισης. Συχνότερα τα συμπτώματα εμφανίζονται στο δέρμα τους βλενογόνους και τους λεμφαδένες. Συνήθως εμφανίζεται ένα συμμετρικό ροζ-κοκκινωπό εξάνθημα χωρίς φαγούρα  στο σώμα και στα άκρα που συμπριλαμβάνει παλάμες και πέλματα. Το εξάνθημα εξελίσεται σε φουσκάλες με υγρό η σε βλάβες που μοιάζουν με κονδυλώματα. Αλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι πυρετός, κυνάγχη, δυσφορία, κακουχία, απώλεια βάρους, τριχόπτωση, πονοκέφαλος. Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί, ηπατίτιδα, νεφρίτιδια,αρθρίτιδα, οπτική νευρίτιδα, διάμεση κερατίτιδα. Τα συμπτώματα οριστικοποιούνται 3-6 εβδομάδες. Ενα σημαντικό ποσοστό ασθενών με δευτερογενή σύφιλη δεν αναφέρουν προσβολή με το χαρακτηριστικό συφιλιδικό έλκος της πρωτογενούς σύφιλης.

 

Τριτογενής σύφιλις

Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί 3-15 χρόνια απο την αρχική μόλυνση και διακρίνεται σε 3 διαφορετικές μορφές.

Την κομμιωματώδη σύφιλη (15%). Αυτή ονομάζεται και όψιμη καλοήθης και μπορεί να εκδηλωθεί 1-45 έτη απο την αρχική μόλυνση με μέσο όρο τα 15 έτη. Χαρακτηρίζεται από των σχηματισμό κομμιωμάτων δηλαδή μαλακών όγκων που διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος. Προσβάλλουν δέρμα, οστά, ήπαρ αλλά και οποιοδήποτε όργανο.

Η νευροσύφιλις (6,5%)

Στην μορφή αυτή εχουμε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εμφανίζεται 4-25 έτη μετα την αρχική μόλυνση. Η προσβολή παίρνει την μορφή συφιλιδικής μηνιγγίτιδας, προϊούσας παράλυσης η νωτιαίας φθίσης.

 

Καρδιαγγειακή σύφιλις (10%)

Εμφανίζεται 10-30 ετη απο την αρχική μόλυνση. Συνιθισμένη επιπλοκή είναι η συφιλιδική αορτίτιδα που μπορεί να καταλήξει σε δημιουργία ανευρύσματος.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές οροαντιδράσεις. (VDRL). Επειδή έχουμε ψευδώς θετικά τεστ απαιτείται επιβεβαίωση με τα αιματολογικά τεστ τρεπονήματος (T PHA) και (FTA-Abs).

 

Θεραπεία

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια συνίσταται σε ενδοφλέβιο θεραπεία κρυσταλλικής πενικιλίνης η αζιθρομυκίνης.

 

Γονόρροια  (βλενόρροια)

Η βλενόρροια είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε ένα βακτήριο που λέγεται γονόκκοκος. Όπως τα περισσότερα παθογόνα αναπτύσσεται σε θερμές και υγρές συνθήκες. Σημεία μόλυνσης και ανάπτυξης είναι η ουρήθρα, ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες, ο πρωκτός το στόμα, ο φάρυγγας ακόμα και τα μάτια.

 

Πως μεταδίδεται η βλενόρροια?

Η βλενόροια μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή με πάσχοντα από γονόκκοκο. Η επαφή μπορεί να είναι κολπική, πρωκτική, στοματική.

 

Συμπτωματολογία βλενόρροιας

Η επώαση διαρκεί 1-14 μέρες.

Υπάρχει αίσθηση καύσου κατα την ούρηση και έκκριμα από την ουρήθρα που μπορεί να είναι πυώδες, λευκωπό, κιτρινωπό η πρασινωπό. Σε μερικούς τα συμπτώματα είναι εντελώς ήπια η απουσιάζουν.

Στις γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια και θυμίζουν κυστίτιδα η κολπίτιδα. Υπάρχει καύσος η πόνος στην ούρηση, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να έχουν και αίμα.

Η μόλυνση στο ορθό επιφέρει κνησμό, τσούξιμο, έκκριμα και πόνο στην αφόδευση.

Στην μόλυνση του φάρυγγα δεν υπάρχουν συμπτώματα.

 

Διάγνωση της γονόρροιας

Η διάγνωση γίνεται με την άμεση εξέταση του εκκρίματος όπου φαίνονται οι χαρακτηριστικοί διπλόκοκοι τού γονόκοκου. Επειδή το μικρόβιο είναι ενδοκυττάριο  δεν ειναι εύυκολο να καλλιεργηθεί με τις συνήθεις συνθήκες.

 

Επιπλοκές της βλενόρροιας.

Στούς άνδρες μπορεί να προκαλέσει ορηθρίτιδα, στενώματα ουρήθρας, επιδυδιμίτιδα  και στίς γυναίκες σαλπιγγίτιδα με αποτέλεσμα όταν είναι αμφοτερόπλευρη την στειρότητα.

 

Θεραπεία της βλενόροιας

Η βλενόρροια θεραπεύεται με κατάλληλη αντιβιωτική αγωγή. Ο σύντροφος είναι απαραίτητο να παίρνει θεραπευτική αγωγή ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.

 

Χλαμύδια

Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα με αυξημένη συχνότητα.

Τα χλαμύδια είναι Gram – οργανισμοί υποχρεωτικά ενδοκυτάριοι που ζουν και αναπτύσσονται στο κυταρόπλασμα των κυττάρων–ξενιστών.¨Οταν ειναι εκτός κυττάρου είναι μεν μολυσματικά αλλά δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν. ¨Οταν είναι ενδοκυττάρια πολλασιάζονται αλλά δεν είναι μολυσματικά.

 

Συμπτωματολογία

Τα χλαμύδια αποτελούν σιωπηρή νόσο καθόσον το 50% των ανδρών και το 75% των γυναικών που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα όταν υπάρχουν εμφανίζονται 7-20 μέρες απο την στιγμή της μόλυνσης και είναι :

 

Γυναίκες

  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
  • Αίσθηση καύσου η τσουξίματος στην ουρήθρα
  • Αιμόρροια απο τον κόλπο
  • ¨Ηπιο πόνο χαμηλά στην κοιλιά και την οσφύ

 

Άνδρες

  • Αίσθηση επώδυνου καύσου στην ουρήθρα Πυώδες λευκό η κίτρινο λεπτόρευστο έκκριμα από την ουρήθρα(μη γονοκοκκική ουρηθρίτις)
  • Ερυθρότητα η διόγκωση στην βάλανο η το στόμιο της ουρήθρας
  • Διόγκωση η πόνο στούς όρχεις

 

Διάγνωση χλαμυδίων

Τα χλαμύδια δεν καλλiεργούνται στα συνήθη καλλιεργητικά υλικά επειδή είναι ενδοκυττάρια μικρόβια. Χαρακτηριστικά στην εξέταση κατά Gram ενώ στην γονοκοκκική ουρηθρίτιδα βλέπουμε πυοσφαίρια και τους χαρακτηριστικούς διπλόκοκκους στην χλαμυδιακή λοίμωξη βρίσκουμε πυοσφαίρια χωρίς βακτήρια. Η ανίχνευση των χλαμυδίων γίνεται με ανοσοενζυμικιές μεθόδους (Eliza), με ανοσοφθορισμό η με την τεχνική PCR.

 

Θεραπεία

Τα χλαμύδια θεραπεύονται με αντιβιωτικά. Είναι ευαίσθητα στην ερυθρομυκίνη, τις τετρακυκλίνες την αζιθρομυκίνη.

 

 Ουρεόπλασμα- Μυκόπλασμα

Τό ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα ανήκουν στην φυσιολογική χλωρίδα των γεννητικών οργάνω ανδρών και γυναικών. Υπολογίζεται οτι το ουρεόπλασμα το βρίσκουμε στο 30% των νεογέννητων κοριτσιών ενώ στις ενεργείς σεξουαλικά γυναίκες απαντάται στο 40-80%. Στούς άνδρες τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα και εδώ όμως υπερτερεί σε  συχνότητα του ureoplasma urealytikum σε σχέση με το Mycoplasma Hominis.

Σέ ασυμπτωματικές, σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες έχει απομονωθεί σε κολποτραχηλικές καλλιέργειες στο 21-53%. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα στούς άνδρες.

 

Υπό ορισμένες συνθήκες το μυκόπλασμα μπορεί να γίνει παθογόνο και να προκαλέσει:

Στις γυναίκες: ενδομητρίωση, σαλπιγγίτιδα, χοριοαμνιοειδίτιδα, φλεγμονώδη πυελική νόσο

Στους άνδρες: ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, υπογονιμότητα.

 

Το ουρεόπλασμα έχει ενοχοποιηθεί για αυτόματες αποβολές κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί. Από τους περισσότερους δεν θεωρείται παθογόνο.