Καρκίνος του όρχη

Οι όρχεις είναι οι αναπαραγωγικοί αδένες του άνδρα. Παράγουν τίς ανδρικές ορμόνες καθώς και τό σπέρμα. Βρίσκονται μέσα σε ενα χαλαρό σακουλάκι κάτω από την βάση του πέους που λέγεται όσχεο.

Ο καρκίνος τού όρχη  είναι ένας σπάνιος καρκίνος. Ομως είναι ο πλέον συχνός καρκίνος στούς άνδρες από 15-44 ετών. το καλό νέο είναι οτι ο καρκίνος του όρχη θεραπεύεται πλήρως σε πολύ υψηλό ποσοστό ακόμα και όταν έχει ξεφύγει από τα όρια του όρχη.

 

Συμπτώματα

Συνήθως ο καρκίνος  προσβάλλει τον ένα όρχη. Συμπτώματα και σημεία του καρκίνου του όρχη περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση των διαστάσεων τού όρχη
 • Ψηλαφητή σκληρία στον όρχη
 • Αισθηση βάρους στο όσχεο
 • Ηπιο τράβηγμα στην κοιλιά η την βουβωνική χώρα
 • Ξαφνικη συλλογή υγρού στο όσχεο
 • Πόνος η δυσφορία στον όρχη η το όσχεο
 • Πόνος στην οσφύ
 • Αύξηση των διαστάσεων η αίσθηση τάσης στούς μαστούς

 

Αιτία

Η αιτία του καρκίνου τού όρχη δεν είναι γνωστή. Οι περισσότεροι καρκίνοι τού όρχη προέρχονται από τα κύτταρα που παράγουν τα σπερματοζωάρια. Φαίνεται ότι κάποια αρχέγονα  αδιαφοροποίητα κύτταρα παραμένουν από την εμβρυϊκή ζωή μέσα στον όρχη σε κατάσταση “ύπνωσης”. Κάποια στιγμή αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται άναρχα και δημιουργείται η μάζα του καρκίνου.

 

Προδιαθεσικού παράγοντες

 • Κρυψορχία Οι όρχεις κανονικά αναπτύσονται μέσα στην κοιλιά και κατεβαίνουν στο όσχεο πρίν την γέννηση. Εάν ο ένας η και οι δύο όρχεις παραμείνουν μέσα στην κοιλιά η κάπου στον δρόμο για το όσχεο, αυτό λέγεται κρυψορχία. Εάν υπάρχει κρυψορχία ο όρχις αυτός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Η χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας έγκαιρα μειώνει την πιθανότητα αλλά και πάλι ο χειρουργηθείς όρχης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης νεοπλασίας.
 • Οικογενειακό Ιστορικό. Οταν υπάρχει στενός συγγενής (πχ αδελφός) με καρκίνο στον όρχη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα καρκίνου.
 • Ατομικό ιστορικό. Ιστορικό όγκου στον έναν όρχη αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου και στον άλλο όρχη.
 • Η λευκή φυλή και μάλιστα οι Βορειοευρωπαίοι, έχει αυξημένη πιθανότητα σε σχέση με την μαύρη για καρκίνο στόν όρχη.
 • Η λοίμωξη απο HIV αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στον όρχη

 

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του όρχη ξεκινάει με την ψηλάφηση του ειδικού. Αυτό θέτει υπόνοιες που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

 • Το υπερηχογράφημα. Μέ αυτό ξεκαθαρίζει σε πολύ υψηλό ποσοστό τί πράγματι συμβαίνει. Βοηθάει να δούμε αν η μάζα είναι στον όρχη η την επιδιδυμίδα, αν είναι συμπαγής η κυστική, αν υπάρχει διόγκωση του όρχη η απλά και μόνο υδροκήλη.
 • Με την χρήση doppler μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αν η συμπαγής μάζα είναι κάποιο απόστημα η αιμάτωμα που είναι ανάγγεια σε σχέση με τον καρκίνο που είναι πλούσιος σε αγγείωση.
 • Καρκινικού δείκτες. Ο καρκίνος του όρχη μερικές φορές παράγει κάποιες ουσίες που μπορούμε να τίς ανιχνεύσουμε στο αίμα. Η ανίχνευσή τους είναι διαγνωστική για τον καρκίνο. Ατυχώς αυτοί οι δείκτες βρίσκονται αυξημένοι μόνο στο 30% των καρκίνων του όρχη. Αυτοί οι δέκτες ειναι: Η α- εμβρυική σφαιρίνη (AFP), β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH). Το αρνητικό αποτέλεσμα για καρκινικούς δείκτες δεν λαμβάνεται υπόψιν.
 • Η αξονική τομογραφία. Με αυτή μπορούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν μεταστάσεις στους οπισθοπεριτοναϊκούς λεμφαδένες η στον θώρακα.

 

Ταξινόμηση του καρκίνου του όρχη

Ανάλογα με την προέλευση των κυττάρων στα οποία αναπτύσεται ο καρκίνος διακρίνουμε 2 μεγάλες κατηγορίες:

 1. Σεμινωματώδεις όγκοι
 2. Μη σεμινωματώδεις όγκοι

 

Θεραπεία του καρκίνου του όρχη

 

Ριζική ορχεκτομή

Η θεραπεία του καρκίνου του όρχη ξεκινάει με την ριζική ορχεκτομή την αφαίρεση δηλαδή του πάσχοντος όρχη και των περιβλημάτων του με υψηλή βουβωνική τομή. Η ιστολογική εξέταση μας δίδει την διάγνωση. Στην περίπτωση πού ο όγκος είναι εντοπισμένος στον όρχη η ριζική ορχεκτομή μπορεί να είναι η επαρκής θεραπεία. Επειδή συνήθως οι πάσχοντες ειναι νέοι άνδρες πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για κρυοσυντήρηση σπέρματος αφ ενός και αφ ετέρου στην αισθητική αποκατάσταση με την τοποθέτηση ταυτόχρονα με την ορχεκτομή ορχικής πρόθεσης από σιλικόνη.

Κανονικά η ορχεκτομή δεν επηρεάζει την γονιμότητα ούτε την στυτική λειτουργία, αν ο άλλος όρχις είναι φυσιολογικός, θέμα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τούς νέους άνδρες.

Μετά την ριζική ορχεκτομή καθορίζεται η ιστολογική εικόνα του όγκου και γίνεται η σταδιοποίηση.

Σε αυτό βοηθούν ιδιαίτερα οι καρκινικοί δείκτες αν  είναι αυξημένοι προεγχειρητικά. Πτώση τους σε φυσιολογικές τιμές σημαίνει πιθανότατα εντοπισμένη νόσος που αφαιρέθηκε με την εγχείρηση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι μερικές φορές η πτώση των δεικτών καθυστερεί.

Η αξονική τογραφία κοιλιάς και θώρακα ολοκληρώνει την σταδιοποίηση.

Σε εντοπισμένη νόσο καλής πρόγνωσης  ορχεκτομή είναι επαρκής θεραπεία φτάνει ο ασθενής να πειθαρχεί στην τακτική παρακολούθηση.

 

Ακτινοθεραπεία -χημειοθεραπεία

Εάν υπάρχει μεταστατική νόσος  η ορχεκτομή συμπληρώνεται με χημειοθεραπεία η ακτινοθεραπεία.