Υδροκήλη

  • Τι ειναι η υδροκήλη

Υδροκήλη είναι η ανώδυνη διόγκωση στο όσχεο (τον σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις) και οφείλεται στην συγκέντρωση υγρού γύρω από τον όρχη. Φυσιολογικά υπάρχει υγρό γύρω από τους όρχεις σε μικρές ποσότητες. Για κάποιες άγνωστες αιτίες  μειωμένη επαναρρόφηση του υγρού προκαλεί αύξηση της ποσότητας του υγρού περιορχικά με αποτέλεσμα τον την δημιουργία υδροκήλης.

 

  • Τι προκαλεί την υδροκήλη?

Η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστη.  Μερικές φορές συμβαίνει μετά από εγχείρηση κιρσοκήλης. Σπάνια φλεγμονές η ακόμα και ο καρκίνος του όρχη μπορεί να προκαλέσει  υδροκήλη.

 

  • Πώς γίνεται η διάγνωση της υδροκήλης?

Ο άνδρας κατά κανόνα παρατηρεί μια διόγκωση χωρίς πονο στο σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις συνήθως από το ένα μέρος.

Η ψηλάφηση από τον ειδικό θέτει την υπόνοια της ύπαρξης της υδροκήλης

Η διάγνωση τεκμηριώνεται με το υπερηχογράφημα το οποίο και αποκλείει άλλες παθήσεις στο όσχεο.

 

  • Τι κινδύνους δημιουργεί η υδροκήλη?

Η υδροκήλη δεν δημιουργεί κινδύνους για επιπλοκές. Αντιμετώπιση γίνεται μόνο αν δημιουργεί δυσφορία και ενοχλήσεις λόγο μεγέθους.

 

  • Πώς θεραπεύται η υδροκήλη?

Η θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει αναστροφή και αφαίρεση μεγάλου μέρους του χιτώνα που περιβάλλει τους όρχεις.

Δεν είναι θεραπεία η αναρρόφηση του υγρού με βελόνη  γιατί  ξαναδημιουργείται γρήγορα.

Στα μικρά παιδιά η υδροκήλη αυτή έχει διαφορετική αιτία. Οφείλεται σε μη σύγκλειση  του σωλήνα από τον οποίο κατέβηκε ο όρχις στο όσχεο στην ενδομήτρια  ζωή. Εδώ η θεραπεία α είναι η χειρουργική σύγκλειση του σωλήνα αυτού. Χαρακτηριστικό της υδροκήλης αυτής είναι ότι  το όσχεο  το πρωί είναι άδειο και διογκώνεται στην διάρκεια της ημέρας.