Ακράτεια Ούρων Στις Γυναίκες

Ακράτεια ούρων? Μην ντρέπεστε! Τώρα η ακράτεια αντιμετωπίζεται με επιτυχία!

 

 • Τι είναι ακράτεια ούρων ;

Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων.

Αν και είναι μια κατάσταση που προσβάλλει όλες  τις ηλικίες με αυξημένη επίπτωση στις μεγαλύτερες, παρόλα αυτά το πρόβλημα του ελέγχου της κύστης δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη που έρχεται όσο μεγαλώνουμε.

Είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

 

 • Τί προβλήματα δημιουργεί η ακράτεια ούρων?

Η ακράτεια ούρων δεν είναι αρρώστια αλλά κατάσταση –σύμπτωμα που δημιουργεί σοβαρά υγειονομικά, οικογενειακά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα. Η πάσχουσα αισθάνεται ντροπή, ενοχές, χαμηλή αυτοπεποίθεση, μειώνει την σεξουαλική δραστηριότητα, καταλήγει με κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Η οικογενειακή ζωή διαταράσσεται, η οικονομική επιβάρυνση σε βοηθήματα ακράτειας (πάνες) είναι σημαντική.

Και ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό 70-80 % από αυτούς που ζητούν βοήθεια  βοηθούνται σημαντικά μόνο το 30% ζητά βοήθεια. Και αυτό κυρίως από ντροπή και άγνοια.

 

 • Πόσο συχνή είναι η ακράτεια ούρων ?

Η ακράτεια ούρων υπάρχει σε όλες τις ηλικίες. Αυξάνεται αρκετά μετά την ηλικία των 40 και ιδιαίτερα στις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό σε ποσοστό περίπου 25% μέχρι τα 60. Μετά τα 70 έτη τα ποσοστά ανεβαίνουν και φθάνουν περίπου στα 40% στις γυναίκες που ζουν σε ιδρύματα.

15-50% των γυναικών παρουσιάζει ακράτεια ούρων σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Μεγάλη ακράτεια παρουσιάζει το 7-10% των γυναικών.

10% των γυναικών υποβάλλεται σε επέμβαση για ακράτεια ούρων.

Οι μισές περίπου γυναίκες  έχουν την εμπειρία της ακράτειας η της απώλειας ούρων σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αν και αυτό  μπορεί να είναι παροδικό πολλές  γυναίκες έχουν μόνιμη ακράτεια και ατυχώς υποφέρουν σιωπηρά.

 

 • Πως γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων?

Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται από τον ειδικό ουρολόγο.

Το ιστορικό βοηθάει σημαντικά στην διάγνωση –κατάταξη της ακράτειας των ούρων. Ο τρόπος απώλειας των ούρων, άλλες διαταραχές στην ούρηση ως επίσης η διάρκεια των συμπτωμάτων δίνει στον ειδικό χρήσιμες πληροφορίες.  Εγκυμοσύνες-τοκετοί, εγχειρήσεις, τραυματισμοί, φάρμακα , νευρολογικές παθήσεις σημειώνονται ιδιαίτερα. Ένα ειδικό ερωτηματολόγιο συνδυασμένο με ένα ημερολόγιο ούρησης για 3 συνεχόμενες μέρες που περιλαμβάνει τον αριθμό των ουρήσεων και τις ποσότητες ούρων τις ποσότητες καταναλωθέντων υγρών τις ξαφνικές απώλειες προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Η βαρύτητα της ακράτειας υπολογίζεται από τα μέτρα προστασίας που χρησιμοποιούνται (αριθμός από πάνες).

Ακολούθως  μια γενική ούρων και μια ουροκαλλιέργεια αφ’ ενός αποκλείει την ουρολοίμωξη σαν αιτία ενώ από την άλλη μπορεί να δείξει στοιχεία όπως παρουσία αίματος που θα μας κάνει να αναζητήσουμε και άλλες παθολογίες που πιθανά να ευθύνονται για την ακράτεια.

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική στην ακράτεια  και δείχνει παρουσία η μη κυστεορθοκήλης, υπερκινητικότητα ουρήθρας, χαλάρωση του πυελικού εδάφους κλπ.

Το υπερηχογράφημα δίνει πληροφορίες αναφορικά με την ανατομία της κύστης καθώς και την παρουσία άλλης παθολογίας όπως λίθων , θηλωμάτων, ξένων σωμάτων εντός της κύστης.

 

Ο ακρογωνιαίος λίθος στην διάγνωση της ακράτειας είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος.

 

 • Τί είναι ουροδυναμικός έλεγχος?

Είναι πιο ειδική και σημαντική εξέταση για την διάγνωση του είδους της ακράτειας.

Είναι μια λειτουργική δοκιμασία της κύστης και των σφιγκτήρων που μας δείχνει πως λειτουργούν καθώς και τι δυσλειτουργεί την στιγμή της ακράτειας η της απώλειας ούρων.

 

 • Αιτίες ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι διαφορετικές και αυτές καθορίζουν και τα είδη της ακράτειας. Με βάση το υπόβαθρο που προκαλεί την απώλεια ούρων χωρίζεται στις εξής κατηγορίες που έχουν διαφορετική αιτία και διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

 • Γνήσια ακράτεια προσπάθειας

 Είναι η απώλεια ούρων στη προσπάθεια να κάνουμε κάτι. Οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως ο βήχας το φτάρνισμα, το γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο η  ανόρθωση από μια καρέκλα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια ούρων. Στην ακράτεια προσπάθειας δεν υπάρχει επιθυμία για ούρηση. Εδώ  η απώλεια ούρων συμβαίνει γιατί ο σφιγκτήρας της ουρήθρας είναι εξασθενημένος η δεν έχει καλή υποστήριξη και δεν μπορεί να αντέξει την πίεση που δημιουργεί μέσα στην ουροδόχο κύστη η προσπάθεια να κάνουμε κάτι, ο βήχας, το φτάρνισμα, το σήκωμα βάρους με αποτέλεσμα την απώλεια ούρων που διαρκεί συνήθως όσο διαρκεί η προσπάθεια

 

 • Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων στην προσπάθεια?

Οτιδήποτε προκαλεί βλάβη στον μυ η τα νεύρα του σφιγκτήρα η στα υποστηρίγματά του προδιαθέτει σε ακράτεια ούρων. Επίσης οτιδήποτε αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία).

-Εγκυμοσύνη και τοκετός. Με την εγκυμοσύνη λόγο του βάρους του εμβρύου ταλαιπωρείται το πυελικό έδαφος και συνεπώς ο σφιγκτηριακός μηχανισμός για μεγάλο διάστημα. Με τον τοκετό προστίθεται ο τραυματισμός μυών και νεύρων του πυελικού εδάφους και συνεπώς του σφιγκτήρα.

Εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες με μικρή ακράτεια ούρων βιώνουν δραματική επιδείνωση με την έλευση της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει γιατί με τις ορμονικές αλλαγές που την συνοδεύουν ατροφούν μύες και βλεννογόνοι της ουρήθρας πού συμβάλλουν στην εγκράτεια των ούρων.

Βλάβη  του σφιγκτήρα. Αυτή συμβαίνει συνήθως στην διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή τής πυέλου όπως ριζική υστερεκτομή, πρόσθια κολπορραφή, επεμβάσεις για πρόπτωση πυελικών οργάνων η του εντέρου. Σε αυτές έχουμε τραυματισμό του σφιγκτήρα η των νεύρων του με αποτέλεσμα ακράτεια στην προσπάθεια.

Διάφορες νευρολογικές παθήσεις που συνοδεύονται  από εκφυλισμό των περιφερικών νεύρων εξασθενούν τον σφιγκτήρα με αποτέλεσμα ακράτεια ούρων.

    

Θεραπεία ακράτειας στην προσπάθεια

 

 • Φυσικοθεραπεία.

Σε μικρού βαθμού ακράτειες ειδικές ασκήσεις (ασκήσεις KEGEL) ενδυναμώνουν το πυελικό έδαφος, προσφέροντας καλύτερη υποστήριξη στον σφιγκτήρα με αποτέλεσμα βελτίωση σε σημαντικό βαθμό στην ακράτεια. Σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι η  εκτέλεση των ασκήσεων σωστά και τακτικά για διατήρηση του αποτελέσματος.

Χειρουργική αποκατάσταση

Πολλές επεμβάσεις έχουν εφαρμοστεί για διόρθωση της   ακράτειας ούρων στην προσπάθεια.

Σήμερα η πλέον διαδεδομένη  με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (μεγαλύτερα από 90%) και αντοχή στον χρόνο είναι τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης κάτω από την ουρήθρα. Με την τοποθέτηση δημιουργείται στήριξη της ουρήθρας και του σφιγκτήρα και διορθώνεται η ακράτεια.  Η ταινία είναι από συνθετικό η βιολογικό υλικό. Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα στην διόρθωση της ακράτειας, η μικρή διάρκεια, ο ελάχιστος τραυματισμός, η ελάχιστη νοσηλεία, η γρήγορη επάνοδος στην δραστηριότητα, οι ελάχιστες επιπλοκές.

Επιπλοκές της επέμβασης είναι κυρίως η διάβρωση της ταινίας προς τον κόλπο η την ουρήθρα.

 

 • Επιτακτική ακράτεια

 

Στο είδος αυτό της ακράτειας ούρων η απώλεια ούρων συνοδεύεται από ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση   που δεν δύναται να αναβληθεί και συνοδεύεται από απώλεια στο δρόμο για την τουαλέταΓιατί συμβαίνει? Η φυσιολογική λειτουργία της ουροδόχου κύστης είναι η προσωρινή αποθήκευση των ούρων που έρχονται  από τους νεφρούς. Κανονικά η κύστη είναι ήρεμη και υπό τον απόλυτο έλεγχό μας. Όταν γεμίσει περίπου στα 250 κ εκ μας ειδοποιεί και παραμένοντας ήρεμη περιμένει να βρούμε κατάλληλο τόπο και χρόνο για να κενώσουμε. Τότε με την εντολή μας συσπάται και αδειάζει το περιεχόμενο της.

Στην περίπτωση της επιτακτικής ακράτειας το πρόβλημα είναι ότι η κύστη ακόμα και χωρίς σημαντικό περιεχόμενο ούρων δημιουργεί από μόνη της ισχυρές μη αναστελλόμενες συσπάσεις που συνοδεύονται από ισχυρή επιθυμία για ούρηση οι οποίες υπερνικούν την αντίσταση του σφιγκτήρα με αποτέλεσμα ακράτεια στον δρόμο για την τουαλέτα. Ο ίδιος μηχανισμός φέρνει συχνή ούρηση την ημέρα και την νύκτα με μικρές συνήθως ποσότητες. Η πάθηση λέγεται υπερδραστήρια κύστη.

 

 • Πού οφείλεται η υπερδραστήρια κύστη?

Σε μερικές περιπτώσεις νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί και υπεραστηριότητα της κύστης. Συνήθως όμως δεν υπάρχει σαφής αιτία και αποδίδεται σε διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων της κύστης και του πυελικού εδάφους.

 

 • Πως θεραπεύεται η επιτακτική ακράτεια?

Η θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας είναι κυρίως φαρμακευτική. Ειδικά φάρμακα  σταματούν τις συσπάσεις της κύστης διορθώνοντας την ακράτεια και την συχνουρία. Η αποτελεσματικότητα τους είναι στο 70% των πασχόντων. Συνηθισμένες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι η ξηροστομία και η δυσκοιλιότητα.

Η φυσικοθεραπεία έχει και εδώ θέση. Με την τεχνική της βιοανάδρασης ο πάσχων εκπαιδεύεται στον χειρισμό του σφιγκτήρα του κατάλληλα στις συσπάσεις αυτές.

Η ηλεκτροδιέγερση προσφέρει βοήθεια σε ενα σημαντικό ποσοστό.

Ενέσεις που παραλύουν την κύστη (Botox) βοηθούν  αλλά χρειάζονται επανάληψη τακτικά.

   

 • Μικτή ακράτεια είναι  ο συνδυασμός της γνήσιας και της   επιτακτικής ακράτειας

 

 • Η ακράτεια από υπερπλήρωση Χαρακτηρίζεται από συχνή μικρή σταθερή απώλεια. Η ούρηση γίνεται με αδύνατη ροή και η κύστη δεν αδειάζει ποτέ. Αυτό οφείλεται συνήθως σε νευρολογικά αίτια και σχετίζεται με παράλυση του μυ της κύστης που χάνει την ικανότητα να συσπάται για αδειάζει την κύστη. Στον άνδρα συμβαίνει σε παραμελημένες περιπτώσεις υπερπλασίας προστάτη.

 

 • Ακράτεια ούρων κατά την σεξουαλική επαφή

Είναι η απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του sex. Ανάλογα με τον τρόπο απώλειας μπορεί να υποδηλώνει ακράτεια προσπάθειας, υπερδραστήρια κύστη η δυσλειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

 

Σημαντικό μήνυμα: Μην ντρέπεστε! Η ακράτεια ούρων απασχολεί πολλούς ανθρώπους αλλά σήμερα  αντιμετωπίζεται και βοηθιέται σε πολύ υψηλό ποσοστό.

Ζητήστε βοήθεια στον ουρολόγο σας.