Συστροφή του όρχη

Τί είναι οι όρχεις?

Οι όρχεις είναι οι αναπαραγωγικοί αδένες τού άνδρα. Βρίσκονται μέσα στό όσχεο , ένα χαλαρό σακουλάκι από δέρμα  κάτω απο την βάση τού πέους.

Οι όρχεις «κρέμονται στο όσχεο από έναν μίσχο, τον σπερματικό τόνο, που περιέχει το σωληνάκι που μεταφέρει το σπέρμα και λέγεται σπερματικός πόρος, κάποιες μυικές ίνες και νεύρα καθώς και τα αγγεία που τροφοδοτούν και απάγουν  το αίμα στον όρχη.

Όταν ο όρχις συστραφεί γύρο από τον εαυτό του τότε ο σπερματικός τόνος (ο μίσχος) συστρέφεται  επίσης και αυτό λέγεται συστροφή τού όρχη. Η συστροφή  προκαλεί  διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στον όρχη προκαλώντας ξαφνικό έντονο πόνο στον όρχη και πρήξιμο. Παρατεταμένη διακοπή της αιματικής ροής μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση τού όρχη.

Είναι μια εξαιρετικά επείγουσα ουρολογική  κατάσταση γιατί  η επιτυχής έκβαση εξαρτάται από την γρήγορη διάγνωση και την άμεση αποκατάσταση.

Συμβαίνει κυρίως στα αγόρια από 12-25 ετών αλλά και έξω από αυτά τα όρια.

Τι προκαλεί την συστροφή στον όρχη?

Ο όρχις μέσα στο όσχεο στηρίζεται αφ ενός στον σπερματικό τόνο και αφ ετέρου στο όσχεο. φαίνεται οτι ότι η συστροφή ευνοείται σε εκείνους  που η στήριξη στο όσχεο είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα ο όρχις να κινείται πιο ελεύθερα .

Η ακριβής αιτία της συστροφής δεν είναι γνωστή αλλά η έντονη σωματική άσκηση, ο τραυματισμός, αλλά και οι στύσεις στην διάρκεια του ύπνου μπορούν να την προκαλέσουν.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της συστροφής είναι:

  • Ξαφνικός έντονος πόνος στον όρχη
  • Τάση για έμετο
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Διόγκωση και ελαφρά ανοδος του όρχη σε σχέση με τον άλλον

Διάγνωση

Το ιστορικό με την ξαφνική εγκατάσταση κατευθύνει τον ειδικό στην συστροφή. Η κλινική εξέταση επιβεβαιώνει σε  μεγάλο βαθμό την διάγνωση αν και μερικές φορές ο πόνος είναι τόσο έντονος που δεν επιτρέπει την ψηλάφηση του όρχη. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και άλλες καταστάσεις με παρόμοια εικόνα και συμπτωματολογία που πρέπει γρήγορα να αποκλειστούν. Καταστάσεις με παρόμοια συμπτωματολογία είναι κυρίως η οξεία επιδυδιμίτιδα, ο τραυματισμός, ο κωλικός του νεφρού η ένας όγκος του όρχη που αιμορράγησε.

Καθοριστική για την διάγνωση είναι η εξέταση του υπερηχογραφήματος με έλεγχο της αιματικής ροής και ανεύρεση του συγκεκριμένου «δακτυλιδιού» της συστροφής. Η εξέταση πρέπει να γίνει γρήγορα  γιατί αν η συστροφή παραμείνει πέραν των 6 ωρών επέρχεται ισχαιμική νέκρωση τού όρχη.

Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα λόγο ατελούς συστροφής. Σε αμφίβολες περιπτώσεις  πάντως καλύτερα να γίνει διερευνητική επέμβαση παρά να χαθεί ένας όρχις.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η συστροφή απαιτεί γρήγορη διάγνωση και άμεση χειρουργική αποκατάσταση. Στην εγχείρηση που πρέπει να γίνει άμεσα ανατάσσεται ο όρχις, εκτιμάται η κατάστασή και η βιωσιμότητα του και καθηλώνεται στο όσχεο για  να μην ξανασυστραφεί. Καλό είναι να γίνεται στήριξη και τού άλλου όρχη.

Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης και νέκρωσης του όρχη γίνεται ορχεκτομή και τοποθέτηση ορχικού ενθέτου.