Περί Προστατίτιδας

Τι είναι η προστατίτιδα ?

Με τον όρο προστατίτιδα εννοούμε φλεγμονή του προστάτη. Όμως ο όρος είναι γενικός και χρειάζεται διευκρινήσεις για να αποσαφηνιστεί. Περιλαμβάνει ένα φάσμα 4 σαφώς διακριτών παθήσεων με κοινή και εν πολλοίς ασαφή και ακαθόριστη συμπτωματολογία πού ταλαιπωρεί νέους κυρίως αλλά και μεγαλύτερους άνδρες.

 

 Ποιά είναι τα είδη τηςπροστατίτιδας

Αυτές είναι:

1.Οξεία μικροβιακή προστατίτις

 

Τι είναι η οξεία μικροβιακή προστατίτις

Είναι η οξεία και βαριά λοίμωξη του προστάτη με υψηλό πυρετό και ρίγος δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία,πόνο η αίσθηση βάρους στο περίνεο και τούς όρχεις, αίσθηση για αφόδευση .

 

Που οφείλεται η οξεία μικροβιακή προστατίτιδα.

Οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη του προστάτη.  Τα μικρόβια που ανευρίσκονται συνήθως είναι το E.Coli ο proteas, το enterobacter. Η πύλη εισόδου είναι κατά κανόνα η ουρήθρα και πολύ σπάνια η λεμφική η η αιματογενής μεταφορά μικροβίων από άλλο σημείο του σώματος στον προστάτη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της οξείας προστατίτιδος

Η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό με

1.Το ιστορικό, (συμπτώματα, τρόπο εισβολής)

2.Την κλινική εξέταση που δεν πρέπει στην οξεία φάση να περιλαμβάνει ψηλάφηση του προστάτη λόγο του κινδύνου σοβαρής μικροβιαιμίας.

3.Εργαστηρικές  εξετάσεις . Στις εξετάσεις ούρων έχουμε πολλά πυοσφαίρια, παρουσία μικροβίων και θετική καλλιέργεια ούρων. Στίς εξετάσεις αίματος βρίσκουμε επηρεασμένους όλους τούς δείκτες φλεγμονής (crp, τκε, λευκά- τύπος). Η αιμοκαλλιέργεια  οταν λαμβάνεται στην φάση του υψηλού πυρετού με ρίγος μας βρίσκει το υπεύθυνο μικρόβιο.

5.Απεικονιστικός έλεγχος .Το υπερηχογράφημα θα μας δείξει διόγκωση του προστάτη καθώς και αν υπάρχει σημαντικό υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση. Το διορθικό υπερηχογράφημα θα μας δείξει πιθανή παρουσία αποστημάτων και θα μας δόσει την δυνατότητα παρακέντησης και κένωσης τους.

 

Πως θεραπεύεται η οξεία μικροβιακή προστατίτιδα

Η οξεία μικροβιακή προστατίτιδα κατά κανόνα απαιτεί νοσηλεία. Αφού τεθεί η διάγνωση και ληφθούν οι καλλιέργειες ξεκινάει άμεσα αντιβιοτική αγωγη με 2 φάρμακα καθώς και η ενυδάτωση και η χορήγηση ατντιπυρετικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η  ανταπόκριση στην θεραπεία είναι σε διάστημα 3-4 ημερών συνήθως. Σε περίπτωση που ο πυρετός δεν υποχωρεί  η υποτροπιάζει χρειάζεται έλεγχος με διορθικό υπερηχογράφημα για αναζήτηση αποστημάτων.

 

Επιπλοκές οξείας μικροβιακής προστατίτιδος

Επιπλοκές της οξείας μικροβιακής προστατίτιδας είναι  η επίσχεση ούρων, ο σχηματισμός αποστημάτων και η μετάπτωση σε χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα.  Η σωστή θεραπεία μπορεί να προλάβει την μετάπτωση  αυτή. Υψηλές δόσεις αντιβιοτικών και ικανή διάρκεια της θεραπείας είναι τα κλειδιά της σωστής θεραπείας της οξείας μικροβιακής προστατίτιδος.

2.Χρόνια μικροβιακή προστατίτις.

 

Τί ειναι η χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα ? 

Εδώ έχουμε χρόνια λοίμωξη του προστάτη από μικρόβια τα οποία συνήθως είναι ίδια με αυτά της οξείας προστατίτιδος.

 

Συμπτώματα της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδας

  • Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίδας είναι:
  • Συχνουρία
  • Δυσκολία στην ούρησην
  • Καύσος στη ούρηση
  • Πόνος στην εκσπερμάτιση
  • Αίσθηση πόνου η βάρους, υπερηβικά, στις βουβωνικές χώρες, στούς όρχεις και στην οσφύ

Μερικές φορές μπορεί να έχουμε  παντελή απουσία  συμπτωμάτων (ασυμπτωματική μορφή).

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδος?

Η συμπτωματολογία κατευθύνει τον ειδικό στην διάγνωση η οποία όμως χρειάζεται τεκμηρίωση. Η κλασσική δοκιμασία κατά  Stamey Mears  συμβάλλει αποφασιστική στον ακριβή εντοπισμό και την παρουσία η μή λοίμωξης. Στην χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα έχουμε παρουσία φλεγμονωδών στοιχείων (πυοσφαιρίων) και θετική καλλιέργεια στο προστατικό υγρό. Η καλλιέργεια του προστατικού υγρού μας δίνει και το υπεύθυνο μικρόβιο βοηθώντας μας στην στοχευμένη θεραπεία.

 

Πώς Θεραπεύεται η χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα

Η χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα θεραπεύεται με κατάλληλα αντιβιωτικά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 4- 6 εβδομάδες. Και αυτό γιατί τα φάρμακα αργούν και φθάνουν δύσκολα στον προστάτη.

3.Χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα

 

Τι είναι η χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα

Η χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα δεν έχει  οξεία συμπτωματολογία. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδας. Ομως στο προστατικό υγρό δεν ανευρίσκονται μικρόβια ενώ ανευρίσκονται στοιχεία φλεγμονής δηλαδή πυοσφαίρια. Η αιτιολογία της δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη. Επικρατούσα άποψη είναι ότι πρόκειται για χημική –άσηπτη φλεγμονή που οφείλεται σε παλινδρόμηση ούρων μέσα στον προστάτη αδένα. Αυτό συμβαίνει επειδή ανεβαίνει η πίεση των ούρων στην προστατική ουρήθρα. Η πίεση αυξάνεται επειδή υπάρχει εμπόδιο στην έξοδο των ούρων. Το εμπόδιο αυτό μπορεί να είναι ενα στένωμα ουρήθρας η και το συνηθέστερο μια δυσλειτουργική ούρηση με ατελή χαλάρωση του εξω σφικτήρα στην φάση της ούρησης.

Η θεραπεία της χρόνιας μη μικροβιακής προστατίτιδας δεν είναι εύκολη. Τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη δεν προσφέρουν βοήθεια. Ο ουροδυναμικός έλεγχος μπορεί σε μερικής περιπτώσεις να συνεισφέρει στην διάγνωση.

4.Προστατοδυνία

Στην προστατοδυνία  έχουμε συμπτωματολογία προστατίτιδος με προστατικό υγρό χωρίς μικρόβια και πυοσφαίρια (χωρίς σημεία φλεγμονής).  Τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν  στην θεραπεία. Βοηθούν σημαντικά φάρμακα που χαλαρώνουν τον προστάτη. Αυτό δείχνει πιθανά οτι η προστατοδυνία οφείλεται σε σπασμό του προστατικού μύ ψυχογενούς? αιτιολογίας.

 

«Θεραπεύεται» η προστατίτιδα?

Για να θεραπευτεί η προστατίτιδα πρέπει να διαγνωστεί και να καταταγεί σωστά.

Η οξεία προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με επιτυχία κατα κανόνα με αντιβιοτικά.

Η προστατοδυνία βοηθιέται σημαντικά με ειδικά φάρμακα (οχι αντιβιοτικά)

Η αντιμετώπιση της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδας δεν είναι πάντα επιτυχής και οι υποτροπές είναι συχνές. Δίνεται αρχικά κατάλληλη (αφού γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις ) αντιβιοτική αγωγή για 6-8 εβδομάδες.