Ουροδυναμικός Έλεγχος

Ειναι γνωστό οτι ακόμα και ο πλέον έμπειρος ουρολόγος όταν υπάρχει συμπτωματολογία απο το κατώτερο ουροποιητικό χωρίς να υπάρχει ουρολοίμωξη θα κάνει λάθος στην διάγνωση του στο 50% των περιπτώσεων αν δεν κάνει ουροδυναμικό έλεγχο.

 

Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος

Ο ουροδυναμικός  έλεγχος είναι μια ειδική εξέταση που γίνεται για να διαγνωστούν με ακρίβεια προβλήματα λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού δηλαδή της κύστης και της ουρήθρας.

 

Πότε είναι απαραίτητος?

  • Σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων
  • Σε περιπτώσεις δυσκολίας στην ούρηση
  • Σε περιπτώσεις συμπτωματολογίας που δεν εξηγείται με τις υπόλοιπες εξετάσεις  (πχ συχνουρία με αρνητικές εξετάσεις για ουρολοίμωξη).
  • Σε περιπτώσεις ανεπιτυχούς έκβασης χειρουργικής επέμβασης είτε για ακράτεια ούρων είτε για δυσκολία στην ούρηση (πχ προστατεκτομή.)

 

Σε νευρολογικές παθήσεις η τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη που εμπλέκουν το κατώτερο ουροποιητικό.

 

Τί προετοιμασία απαιτείται για τον ουροδυναμικό έλεγχο?

Απαραίτητο για να γίνει ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι να μήν υπάρχει ουρολοίμωξη. Και αυτο γιατί τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν θα είναι αξιόπιστα. Αρα μια γενική ούρων και μια ουροκαλλιέργεια είναι απαραίτητα. Επίσης λόγο του καθετηριασμού που γίνεται επειδή υπάρχει πιθανότητα ουρολοίμωξης 3-4 ώρες πριν την εξέταση συνιστάται η προληπτική λήψη κάποιου αντιβιοτικού (πχ  Amoxil 1 gr).

 

Πως γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος?

  • Είναι απαραίτητο να έχετε γεμάτη την κύστη για να ξεκινήσει η εξέταση. Αυτό το επιτυγχάνεται αν 1 ώρα πριν την εξέταση πιείτε 2-3 ποτήρια νερό και αποφύγετε να ουρήσετε.
  • Αρχικά ο γιατρός αφού σας πάρει λεπτομερές ιστορικό και σας εξετάσει θα σας παραγγείλει να ουρήσετε σε μια ειδική τουαλέτα.
  • Ακολούθως αφού ελέγξει υπερηχογραφικά για τυχόν υπόλειμμα ούρων θα σας συνδέσει μέσω καθετήρων και καλωδίων με ένα ειδικό μηχάνημα.
  • Στην συνέχεια θα σας γεμίσει την κύστη με φυσιολογικό ορό και θα παρακολουθεί την λειτουργία της κύστης και των σφικτήρων στο μηχάνημα. Κάποια στιγμή θα σας επιτρέψει να ουρήσετε.

 

Είναι επώδυνη εξέταση?

Η εξέταση δεν είναι επώδυνη. Είναι ελάχιστα ενοχλητική. Η ύπαρξη ειδικού άνετου χώρου  επιτρέπει  ιδιωτικότητα και έτσι η ψυχολογική ενόχληση είναι μηδαμινή.

 

Πόσο διαρκεί ο ουροδυναμικός έλεγχος?

Η διάρκεια της εξέτασης είναι μια ώρα

Λόγο του μικρού καθετήρα που τοποθετείται μετά την εξέταση δίνεται προληπτική αντιβίωση.

Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα στο τέλος της εξέτασης.

 

Υπάρχει πιθανότητα να εχω ένα πρόβλημα και να μήν το βρεί ο ουροδυναμικός έλεγχος?

Ο ουροδυναμικός έλεγχος μελετά την λειτουργία της ουροδόχου κύστης στην διάρκεια της εξέτασης σε πραγματικό χρόνο. Αν το σύμπτωμα η η δυσλειτουργία δεν συμβεί στην διάρκεια της εξέτασης δεν ειναι δυνατόν να φανεί. Βεβαίως ο ουρολόγος κανει κάποια τεστ για να την προκαλέσει η επαναλαμβάνει 2 και 3 φορές την εξέταση αλλά πάλι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να μην φανούν. Οι αλλες  βέβαια βασικές παράμετροι του ουροδυναμικού ελέγχου ελέγχονται πάντοτε.