Τι είναι η ουροροομετρία? (η ουροροομέτρηση)

Η ουροροομετρία όπως το λέει και η λέξη είναι η μέτρηση της ροής των ούρων στην διάρκεια της ούρησης. Είναι μια διαγνωστική μη επεμβατική ουρολογική εξέταση πολύ χρήσιμη στον ουρολόγο. Με αυτή ο ουρολόγος εκτιμάει αντικειμενικά την υποκειμενική αίσθηση που έχει ο ασθενής για το πόσο εύκολα η δύσκολα βγαίνουν τα ούρα. Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσο μερικές λάθος εκτίμηση έχει ο ασθενής για το πόσο εύκολα η δύσκολα ουρεί. Δηλαδή π.χ. στην ερώτηση «ουρείτε εύκολα η έχετε δυσκολία στην έξοδο των ούρων?» απαντά «δεν έχω πρόβλημα» .Στην συνέχεια όμως η ουροροομετρία αντικειμενικά μετρώντας την ροή δείχνει ότι ουρεί εξαιρετικά δύσκολα.

Πότε πρέπει να γίνεται ουρορομετρία?

Η ουρορομετρία είναι βασική εξέταση στην εκτίμηση του ουρολογικού ασθενούς σε σημείο που από πολλούς συστήνεται σαν στάνταρ εξέταση όπως το υπερηχογράφημα λόγο της απλότητας και της μη επεμβατικότητας.

Έχει απόλυτη ένδειξη στις περιπτώσεις

  • Δυσκολίας στην ούρηση
  • Συχνουρίας-νυκτουρίας-επιτακτικότητας
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης
  • Μελέτη ασθενών με υπερπλασία προστάτη
  • Παρακολούθηση ασθενών με επέμβαση στην ουρήθρα για στενώματα
  • Παρακολούθηση ασθενών μετά κυστεκτομή- η προστατεκτομή

Πώς γίνεται η ουροροομετρία?

Η ουροροομετρία γίνεται με την ούρηση σε ένα ειδικό μηχάνημα που κατά κανόνα βρίσκεται στην τουαλέτα σε ένα ειδικό «χωνί». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αισθάνεται ο ασθενής ήπια επιθυμία για ούρηση. Το μηχάνημα καταγράφει τις παραμέτρους της ούρησης από τις οποίες σημαντικότερες είναι η διάρκεια της ούρησης η μέση ροή, η μέγιστη ροή, η ποσότητα των ούρων. Η γραφική καμπύλη της ροής στην μονάδα του χρόνου δίδεται υπό την μορφή καμπύλης της οποίας η μορφή είναι χαρακτηριστική σε κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις (πχ στένωμα ουρήθρας).

Μετά την ούρηση  μετράται το υπόλειμμα ούρων που παραμένει στην ουροδόχο κύστη .

Η ουρορομετρία μας δείχνει πόσο εύκολα η δύσκολα αποβάλλονται τα ούρα. Είναι μια απλή εξέταση δηλαδή που θα μας δείξει ποιούς πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω για πιθανά προβλήματα απόφραξης και σε ποιούς θα πούμε ότι δεν έχουν δυσκολία στην ούρηση. Αυτό που δεν μπορεί να μας ξεκαθαρίσει είναι ποιοί από αυτούς που ουρούν δύσκολα έχουν απόφραξη και ποιοί έχουν ατονία της κύστης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η σε άλλες αμφίβολες καταστάσεις θα χρειαστεί πιθανότατα πλήρης ουροδυναμικός έλεγχος για να λύσουμε τέτοια ζητήματα.

Για να είναι αξιόπιστη η εξέταση πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις

Κατ αρχάς δίδεται οδηγία να χαλαρώσει και να ουρήσει όπως στο σπίτι του ει δυνατόν χωρίς να «σπρώχνει» με την κοιλιά του.

  1. Να υπάρχει επιθυμία για ούρηση κανονική (ούτε πολύ μικρή ούτε πάρα πολύ μεγάλη.
  2. Να υπάρχει ιδιωτικότητα στον χώρο χωρίς άγχος και βιασύνη
  3. Το ποσό των ούρων να είναι τουλάχιστον 150 κ.εκ
  4. Να ερωτηθεί ο ασθενής αν αυτή είναι αντιπροσωπευτική ούρηση η στο σπίτι του ουρεί καλύτερα

Σε περιπτώσεις αμφιβολίας να επαναλαμβάνεται η εξέταση