Τί είναι η ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη είναι η λοίμωξη σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα). Στον άνδρα συμπεριλαμβάνουμε στις ουρολοιμώξεις τις λοιμώξεις του ανδρικού γενετικού συστήματος (προστάτης, επιδιδυμίδες, όρχεις).

Στις ουρολοιμώξεις περιλαμβάνονται:

*Ουρηθρίτιδα

*Κυστίτιδα

*Πυελονεφρίτιδα

*Προστατίτιδα

*Επιδιδυμίτιδα-Ορχίτιδα

 

 

Σε τι οφείλεται η ουρολοίμωξη

Αρκετά μικρόβια είναι υπεύθυνα για πρόκληση ουρολοιμώξεων (κλεμψιέλλα, κολοβακτηρίδιο, πρωτέας κ.α)

Το πιο συνηθισμένο μικρόβιο είναι το E.Coli.

Παράγοντες που υποβοηθούν τις ουρολοιμώξεις είναι:

-Ο τραυματισμός

-Η ελλειπής ακεραιότητα του βλεννογόνου

-Η απόφραξη της αποχετευτικής οδού στην ελεύθερη ροή των ούρων (πχ  λόγο λιθίασης , υπερτροφίας προστάτη κλπ)

-Ο σακχαρώδης διαβήτης

-Το γυναικείο φύλο

-Η παρουσία ξένων σωμάτων

Τα μικρόβια εισέρχονται στο ουροποιητικό κατά κανόνα από την ουρήθρα. Σπάνια μπορούν να εισέλθουν μέσω του αίματος η μέσω της λέμφου.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:

*Συχνή ούρηση

*Τσούξιμο

*Πόνος, η καύσος κατά την ούρηση

*Δυσκολία στην ούρηση

*Αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης

*Μερικές φορές υψηλός πυρετός με ρίγος.

Η λοίμωξη κοίλων οργάνων όπως η ουρήθρα και ουροδόχος κύστη δεν συνοδεύονται από πυρετό ενώ κατά κανόνα η λοίμωξη συμπαγών οργάνων όπως ο προστάτης, ο νεφρός , η επιδιδυμίδα συνοδεύονται από υψηλό πυρετό με ρίγος.

Πως γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται απο τον ειδικό ουρολόγο. Αυτός θα στηριχτεί στο ιστορικό την κλινική εξέταση και  κάποιες εργαστηριακές μικροβιολογικές εξετάσεις. Αυτές είναι η γενική εξέταση ούρων  και η ουροκαλλιέργεια. Στις εξετάσεις αυτές έχει μεγάλη σημασία η σωστή λήψη του δείγματος. Ο ουρολόγος θα σας καθοδηγήσει για την σωστή λήψη  για αποφυγή επιμόλυνσης.

Η παρουσία πολλών πυοσφαιρίων και μικροοργανισμών στο δείγμα σε συνδυασμό με θετική καλλιέργεια τεκμηριώνουν την διάγνωση. της ουρολοίμωξης και μας Επιπλέον δίνουν το υπεύθυνο για την λοίμωξη μικρόβιο καθώς και το κατάλληλο αντιβιοτικό που την θεραπεύει.

Το υπερηχογράφημα μαζί με την κλινική εξέταση και το ιστορικό είναι βασικά στην ανεύρεση της αιτίας μιας ουρολοίμωξης.

Η βαρύτητα μιας ουρολοίμωξης ποικίλει. Μπορεί τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια η να είναι  πολύ θορυβώδη και να απειλούν και την ζωή ακόμα του ασθενούς (σηψαιμία).

Ανάλογα με τον τρόπο εισβολής την διάρκεια και τα συμπτώματα μια ουρολοίμωξη μπορεί να είναι οξεία  (ξαφνική εισβολή με θορυβώδη συμπτώματα) η χρόνια  (ήπια αλλά χρονίζοντα συμπτώματα).

Σε μερικές περιπτώσεις σε τυχαία εξέταση ούρων ανευρίσκονται μικρόβια και έχουμε θετική ουροκαλλιέργεια. Όμως δεν υπάρχει συμπτωματολογία ουρολοίμωξης ούτε παρουσία πυοσφαιρίων στα ούρα. Το χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως υπάρχουν δύσοσμα ούρα. Η κατάσταση αυτή δεν θεωρείται ουρολοίμωξη και λέγεται ασυμπτωματική βακτηριουρία. Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με επιτυχία με αντιβιοτικά και οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είναι απειλητική κατάσταση και δεν χρειάζεται θεραπεία. Η μόνη περίπτωση  που πρέπει να γίνεται μια προσπάθεια θεραπείας με 10ημερη λήψη κατάλληλου αντιβιοτικού (συνήθως ανεπιτυχής) είναι στίς έγκυες γυναίκες.

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν είναι απο μόνη της απειλητική για τον ασθενή. Βεβαίως ο πάσχων έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης ενεργού λοίμωξης με συμπτωματολογία οι δε έγκυες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού γιαυτό και δίδεται αγωγή.

Χρειάζεται αναζήτηση πιθανής αιτίας με απεικονιστικό , καλιέργειες από την ουρήθρα και κυστεοσκόπηση.

Πως θεραπεύεται η ουρολοίμωξη

Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής και υποστηρικτικής αγωγής. Η επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά που δεν επηρεάζουν την χλωρίδα του εντέρου. Επιπλέον η σωστή δοσολογία και διάρκεια της αγωγής είναι σημαντικά για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών που σήμερα είναι σοβαρό πρόβλημα.

Έχει καθοριστική σημασία  η ανεύρεση και διόρθωσης πιθανής αιτίας όπως πχ απόφραξη για την επιτυχή έκβαση της αγωγής. Η έγκαιρη έναρξη της αγωγής έχει μεγάλη σημασία.